1145 Budapest XIV. kerület,
1145 Budapest, Törökőr utca 62.
Tel.: 06/1/332-1054
E-mail küldése

Útjaink

2023. augusztus 31., 14:03,,Gyere velem az afrikai gyökereimig!”

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egy teljesen más világot megismerni? Kíváncsi vagy, hogy milyen élmény egy különleges helyet antropológiai szemmel, közelről felfedezni? Kicsit kiszakadnál a komfortzónádból és mellette egy jó célt is szolgálnál az utazásoddal? Akkor ezt a lehetőséget neked találták ki! Ellátogathatsz Afrika gyöngyszemeihez, különleges emberekkel és népekkel találkozhatsz, megismerhetsz egy varázslatos kultúrát és biztonságosan bejárhatsz olyan helyeket, amiket egy átlagos utazó nem tehetne meg.

 

 

HUMANITÁRIUS TURIZMUS  
KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG  

2023. december 27. – 2024. január 7. (opcionálisan január 15.)  

PROGRAMTERV:

1. nap – december 27. Utazás Kinshasába 

2. nap – december 28. Kinshasa felfedezése, College Othniel iskola és La Providence árvaház meglátogatása 

3. nap – december 29. Kinshasa, Kongó-folyó 

4. nap – december 30. Kinshasa, Bonobo Majom Park 

5. nap – december 31. Kisantu, Kimpese, Matadi 

6. nap – 2024. január 1. Matadi 

7. nap – január 2. Bangu falu és Zongo vízesés 

8. nap – január 3. Zongo vízesés 

9. nap – január 4. Kinshasa 

10. nap – január 5. Kinshasa, hajózás a Kongó-folyón, szafaritúra N’sele völgyében 

11. nap – január 6. Kinshasa 

12. nap – január 7. Kinshasában marad a csapat egyik fele / Budapestre hazautazik a csapat másik fele 

+8 nap – január 8-15. Kasai megye, Mbuji-Mayi, Bakwa-Mulumba 

 

Az utazás előtt felkészítést is tartunk, hogy minden résztvevő pontos információt kapjon a helyszínről, a körülményekről, az emberekről, az utazás legfőbb céljáról, hogy miket érdemes magunkkal hozni, mikre kell figyelni, és ehhez hasonló érdekességekről.

 

RÉSZVÉTELI DÍJ:

 • 20 nap (Kinshasa és környéke + Mbuji-Mayi): 4 463 USD (kb. 1 562 000 HUF) legalább 6 humanitárius turista jelentkező esetén 
 • 12 nap (Kinshasa és környéke): 2 740 USD (kb. 960 000 HUF) legalább 6 humanitárius turista jelentkező esetén 
 • lejjebb görgetve megtekintheted részletesen, hogy mit tartalmaz a részvételi díj

KÜLÖN FIZETENDŐ KÖLTSÉGEK:  

 • Kb. 1 700 USD (kb. 600 000 HUF)  
 • lejjebb görgetve megtekintheted részletesen, hogy mik az egyéb költségek

 

JELENTKEZÉS MÓDJA, IDEJE, KAPCSOLATFELVÉTEL

Jelentkezni az afrikaert@afrikaert.hu email címen lehet. A jelentkezést követően 500 USD előleg kifizetésével lehet véglegesíteni a részvételi szándékot. A további részletek kifizetésének határidejéről a későbbiekben nyújtunk pontosabb tájékoztatást a résztvevőknek.

Előleg fizetésének részletei:

 • Kedvezményezett neve: Afrikáért Alapítvány
 • Bank: MagNet Bank
 • SWIFT: HBWEHUHB
 • Számlaszám: HU 73 1620 0010 1003 9973 0000 0000
 • Előleg összege: 500 USD
 • Közlemény: humturista neve – HUMTUR2023 előleg (pl.: Szabó Anna –HUMTUR2023 előleg)

 

RÖVIDEN AZ ÚTRÓL

Idei utunkra szokásuntól eltérően jóval hamarabb kezdjük meg a felkészülést. Ennek oka, hogy a mostani út sokkal komplexebb lesz és több szintből fog állni. Az első szinten Kinshasa városának és annak a 400-500 km-es körzetének a megismerése lesz a cél. A második szinten mélyebb betekintést nyerhetünk a Kongói Demokratikus Köztársaságba (KDK), pontosabban a keleti régióban elhelyezkedő (Kasaï megyéje), Mbuji-Mayi városába, amely egyben az utazás főszervezőjének, France Mutombonak, az Afrikáért Alapítvány elnökének és a KDK tiszteletbeli konzuljának a szülővárosa. Az út során egy összetett élményben lehet részünk és különféle kulturális, politikai, társadalmi és gazdasági összefüggéseket lesz lehetőségünk megvizsgálni és kielemezni. Egy igazi antropológiai kaland lesz, amit nem egy könyvből fogunk olvasni, hanem mi magunk leszünk a könyv szerkesztői, írói és főszereplői is egyben.  

A humanitárius turista utak koncepciójának egyik elengedhetetlen eleme egy humanitárius mikro projekt megvalósítása, melyen keresztül tényleges segítséget nyújtunk a helyi közösségeknek.  Tarts velünk az utazásra, szerezz életre szóló élményeket, kóstolj bele a smink nélküli afrikai életbe és légy részese az örömnek, amit az út és mi magunk nyújtunk másoknak, miközben segítünk a rászorulóknak.

 

 PROGRAMOK RÉSZLETES LEÍRÁSA: 

 

1. nap – december 27. szerda            UTAZÁS 

Találkozó a reptéren, utazás a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába. A reptérről egyenesen a szállásra megyünk, útközben már felsejlik a 14 milliós nagyváros sajátos élete, pihenés, első éj Kinshasában. 

 

2. nap – december 28. csütörtök     KINSHASA 

Reggeli után nekivágunk a városnak, várnak ránk az első élmények a Ngaliema negyedben. Délelőtt látogatást teszünk az Afrikáért Alapítvány intézményeibe, a College Othnielbe és a La Providence Árvaházba.  Délután ismerkedünk a fővárossal, ellátogatunk további negyedekbe, megtekintjük a modern városközpontot és legfontosabb nevezetességeit.

3. nap – december 29. péntek           KINSHASA, KONGÓ-FOLYÓ 

Reggeli után ismét olyasmit csinálunk, amit egy hagyományos turistacsoport tagjaként nem élne át az ember. Kongóban a varrás a nők számára valódi kitörési pont, az egyik legfontosabb megélhetési lehetőség. Csoportunk férfi és nő tagjai számára egyaránt érdekes lesz a látogatás alkalmával bepillantani egy család életébe, és egy mesterien művelt szakmába. Ki-ki kiválaszthatja a fazont, stílust, ügyes varrónőnk méretet vesz és pár nap leforgása alatt elkészíti mindannyiunk hamisítatlan kongói ruháját. Napközben folytatjuk a városnézést Kinshasában, majd délután a város forgalmától, zajától kissé eltávolodva kirándulást teszünk a Kongó folyóhoz, sőt programunkat megkoronázzuk még egy hajókázással is! Este beszélgetés, közös vacsora, harmadik éj Kinshasában.

4. nap – december 30. szombat        KINSHASA, BONOBO MAJOM PARK 

A délelőttöt egy helyi istentisztelettel kezdjük. Nagyon kedvesen fogadnak bennünket a helyiek, örülve a messziről jött látogatóknak és szívesen elegyednek beszélgetésbe, újabb találkozási, kapcsolódási lehetőséget kínálva a valódi Fekete-Afrikához. A délutánt ismét a városon kívül töltjük. Felkeressük a Lukaya folyó menti majomrezervátumot, amely a világon csak Kongóban élő Bonobo majmoknak ad otthont. Este a városba visszatérve Kinshasa By Night túra, majd vidékre indulásunk előtti utolsó vacsoránk mellé helyi élőzenei program. 

5. nap – december 31. vasárnap      KISANTU, KIMPESE, MATADI 

Izgalmas új kalandok várnak ránk, hiszen jó pár napra elhagyjuk a már ismerősnek tetsző Kinshasát. Több mint 300 km-t teszünk meg, amely önmagában sok útközbeni látványosságot ígér. Első megállónkat Kisantuban tartjuk, látogatás teszünk Közép-Afrika első botanikus kertjébe. A magas hegyek között egy faágakból épített függőhídon átkelve egy mangó ligetbe jutunk. Ott él egy család néhány kecskével, akik füzetben vezetnek nyilvántartást az olykor odavetődő turistákról, akik a vízesést kívánják látni. A családfő körbevezet bennünket a könnyű kis túrán. A kirándulás emléke pedig örökre a szívünkben marad. Visszafelé ananász ültetvényt és a vidéki táj szépségeit csodálhatjuk meg. Tovább utazunk Matadiba, ahol egy helyi család vendégszeretetét élvezve autentikus kongói vacsora fogad bennünket. 

 

6. nap – 2024. január 1. hétfő           MATADI

Matadi ismét árnyalja bennünk a Kongóról kialakult képet. Az ország egy egészen új arca, egy új lépték és hangulat. Meredek, sziklás hegyre épült a város, a változatos domborzat megkapó utcaképeket tár elénk. Megfoghatatlan Matadi hangulata. Egyszerre Afrika és Európa, nagyváros és vidék, elegancia és omladozó múlt, rend és káosz, természeti szépség és vaskonténeres vámterület. Ezután kisbuszunkkal át is haladunk a hídon, hogy felderítsük a folyó túloldalán elhelyezkedő kis falvakat. A délután a spontaneitásé. Ezekben a falvakban mindig történik valami. Itt már bepillantást nyerhetünk abba, milyen is a falusi élet, a falusi ember. A nap zárásaként vacsora, majd Matadi By Night séta. A meredek utcák, kis boltok és otthonok mécses fényei kellemes záróélmény a kikötővárosban töltött utolsó esténken.

 

7. nap – január 2. kedd         BANGU és ZONGO

Matadiból elindulva következő megállónk Bangu faluba vezet. A főútvonalról letérve egy kis földút elején már vár bennünket Bangu falu főnöksége, akik hosszú éve jó barátai France-nak és sokat köszönhetnek az Alapítványnak és a jószívű magyar támogatóknak. Együtt baktatunk fel a hegyi faluba, ahol megismerjük a kis rendelőt is, amely egy korábbi év humanitárius útjának projektjeként a turisták munkájának köszönhetően újult meg, és kap rendszeres támogatást az Alapítvány magyar támogatóinak segítségével.  

Ezt követően folytatjuk utunkat a Zongo vízeséshez. A délutáni érkezés után elfoglaljuk szállásunkat sátrainkban.

 

8. nap – január 3. szerda      ZONGO 

A délelőtt során ellátogatunk a Zongo vízeséshez.

Délután fakultatív jelleggel lehet menni a Kongó folyóhoz strandolni vagy ellátogatni egy másik vízeséshez, ahol szintén lesz lehetőség fürdőzésre is. 

9. nap – január 4. csütörtök              KINSHASA 

Kinshasába indulásunk előtt a délelőttöt Zongo faluban fogjuk tölteni és meglátogatjuk Djokiss barátunkat. Miután megebédeltünk és bejártuk a falut, délután útnak indulunk Kishasa fővárosba. 

 

10. nap – január 5. péntek   KINSHASA 

Délelőtt egy fantasztikus, mesébe illő hajózásra megyünk a Kongó folyón. Az út egyik legkülönlegesebb pontja az lesz, amikor az egyik falunál kikötünk és lehetőségünk lesz egy kis sétára. Kongó egy teljesen új arcát ismerhetjük meg itt. Folyami emberekkel, halászokkal fogunk találkozni, akik áram, folyóvíz és minden egyéb komfort nélkül élik az életüket. Délután pedig egy szafaritúrára megyünk N’sele völgyébe, ahol találkozhatsz az afrikai nagyvadakkal. A kellemes kétórás autózás alatt igazi mesebeli Afrika-élményekben lesz részünk: szavannával, trópusi erdővel, valamint festményszerű és ugyanakkor megismételhetetlen naplementével találkozhatsz. A szafaripark központjában pedig megnézhetjük a bonobo majomóvodát és akár tevegelni is lehet egy kicsit.  

11. nap – január 6. szombat              KINSHASA

Pihenőnap, fakultatív kulturális- és gasztro programokkal. Átvesszük elkészült afrikai ruháinkat és elmegyünk a kézműves piacra, ahol számtalan afrikai dísztárgy, ékszer, lakberendezési kiegészítő közül válogathatunk, és egész biztos, hogy minden itthoni szerettünknek találunk valami szép meglepetést.

 

12. nap – január 7. vasárnap            KINSHASA/BUDAPEST

A csapat egyik felétől, akik nem tartanak velünk az ősfaluba, elbúcsúzunk és visszaindulnak Budapestre. 

A csapat másik fele azonban folytatja a nagy utazást vissza France Mutombo afrikai gyökereiig, az ősfaluba. 

 

+8 nap – január 8-15. KASAI MEGYE, MBUJI-MAYI, BAKWA-MULUMBA 

Az utazás második része France Mutombo túravezető ősfalujába vezet, Bakwa-Mulumbába. A létszám logisztikai feltételek miatt korlátozott lesz. A pontos programtervezetet az év során fogjuk kialakítani és várhatóan szeptemberig bezárólag minden szükséges információval rendelkezni fogunk. Mivel az ország belső felébe, Kasaï megyébe, az utazás csak repülővel oldható meg, ezért utazásunk Kinshasából a repülőjárattól függ, amik heti szinten 3-4 alkalommal járnak. Ezen okból kifolyólag kérjük a jelentkezőket, hogy a tovább utazás kapcsán számoljanak egy esetleges 1-2 napos csúszással.  

 

EGYÉB RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

Részvételi díj tartalmazza (12 +8 nap opcionális): 

 • szállás,  
 • napi háromszori étkezés,  
 • autentikus kulturális programok,  
 • utazás helyben mikrobusszal,  
 • hozzájárulás a humanitárius mikro projekthez (teljes kongói költségek min.10%-a),  
 • szakács, sofőr és helyi vezetők díjai,  
 • a szervezési költségek,  
 • vízumügyintézés,  
 • résztvevők utazás előtti alapos felkészítése (A felkészítés többek között interkulturális, logisztikai, egészségügyi, mentálhigiéniai és biztonsági képzést tartalmaz, melyek mindegyike nélkülözhetetlen.) 

 

Külön fizetendő költségek 

 • Repülőjegy Budapest- Kinshasa-Budapest (ára várhatóan: 280.000−380 000 HUF)
  • Repülőjegy árára garanciát nem tudunk vállalni, fizetése pedig legkésőbb az indulás előtt 2 héttel szükséges.
 • Repülőjegy (Kinshasa – Mbuji-Mayi): oda-vissza (ára kb. 400 USD) 
 • Vízum: A belgrádi nagykövetségen igényelhető vízum díja 105 EUR, a vízumügyintézést a szervezők vállalják. 
 • Kilépési engedély: 55 USD 
 • Belépők: várhatóan kb. 90 USD 
 • Oltások: A kötelező és javasolt oltásokat személyre szabottan, orvosi konzultáción érdemes átbeszélni, mivel személyenként eltérő lehet, függ attól is, kinek van korábbról érvényes oltása. A www.oltokozpont.hu oldalon részletes árlistát talál a fenti oltásokhoz. Tel: +36/20-208-7878, +361/7878-770 

 

 Megjegyzés: Mivel a humanitárius turizmusút, egy összetett utazás, amely sok mindenre kiterjed, komoly lelki, mentális és fizikai felkészültséget követel mind a szervező mind a részvevők részéről. Ezért a szervezők fenntartják a jogot a jelentkezők részvételi szándékának felülbírálására egy felmérés után (pl. konzultáció, interjú, önismereti teszt). A jelentkezés tehát nem jár automatikus részvétellel. Az utazást megelőzően különféle képzéseken kell részt venni az utazónak, melyek magukba foglalják a biztonsági, egészségügyi, mentálhigiéniai és interkulturális képzést és felkészítést is. 

 

KAPCSOLAT

Kérdés esetén érdeklődni az afrikaert@afrikaert.hu email címen lehet.

 

 


« Vissza az előző oldalra!

Afrikáért Alapítvány Magyarország - Magyar