1145 Budapest XIV. kerület,
1145 Budapest, Törökőr utca 62.
Tel.: 06/1/332-1054
E-mail küldése

Útjaink

2014. április 24., 17:22Humanitárius turizmus GYIK

Felmerülő kérésekre adott válaszok.

 

Mi az a humanitárius turizmus?

 

Humanitárius utunk tulajdonképpen egy egzotikus nyaralás humanitárius elemekkel ötvözve. A pihenés mellett az alapítvány helyi tapasztalatait és kapcsolatait felhasználva hitelesen, közvetlenül és biztonságos körülmények között ismerteti meg az utazókkal az ország szépségeit és a hétköznapokat.

Alapítványunk Kongóba és Tanzániába szervez utazásokat, egy évben többször is. Útjaink humanitárius utak, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy két/három napot úgynevezett „miniprojekt” megvalósításával töltenek/tölthetnek az utazók. Ezek a projektek általában valamely nyomornegyedben történnek (árvaház, kórház kifestése, felújítása).
Persze az országok szépséges tájaival és látványosságaival is megismerkednek a turisták.
 

Szükséges-e nyelvtudás?

 

Nyelvtudás nem szükséges ugyanis kísérőjük minden programon, minden alkalomon az utazókkal lesz, aki a helybeli nyelven ill. franciául is beszél. (Ő az alapítvány elnöke: France Mutombo).

A programokat az utazó csoport igényeinek megfelelően alakítjuk ki, amit az utazók kis létszáma tesz lehetővé.
 

Magyarországon egyedül az Afrikáért Alapítvány foglalkozik humanitárius utak szervezésével?
 

Mi voltunk az úttörők, és ilyen jellegű utazási formát csak mi kínálunk. Egy biztos, hogy utazási irodákon keresztül még nem érhető el ez az utazási típus.


Hány turistautat szerveztek idáig?

Hivatalosan 10 utat szerveztünk ez idáig. Az első út Kongóba 2007 tavaszán volt és a rákövetkező ősszel. 2008 februárjában volt a következő út, aztán ősszel ismételten. 2009-ben volt az első tanzániai utazás, 2010-ben egy kongói és 2011-ben egy tanzániai utazás. Továbbá 2012-ben és 2013-ban két út került megszervezésre egy Tanzániába és egy Kongóba.

Útjaink minimum 6 emberrel indul és a maximum pedig 10 fő.

 

Valóban hasznosnak nevezhető-e ez az új típusa a turizmusnak?

Mi hasznosnak ítéljük ezeket az utazásokat több szempontból is. Egyrészt az a pár nap segítségnyújtás is sokat számít, amit a kintiek (árvák, kórházak stb.) kapnak. Másrészt az alapítvány is hosszabb-rövidebb időre "profitál", hisz egy-egy utazó hazaérve továbbra is személyes elhivatottságának érzi, hogy segítsen valamilyen módon. Így pl. volt, aki egy évig fizette az árvaház fenntartási költségeinek jelentős részét. Voltak, akik újságokban nyilatkoztak, vándor képkiállítást szerveztek a kint készült képekből.

 

Sok szúnyog lesz?

Igen. Szúnyogok ellen szükséges a szúnyogriasztó használata, ezért elengedhetetlen, hogy valamilyen legyen nálad. Másrészt este zárt ruházattal tudsz még védekezni ellenük.

 

Hátizsák vagy bőrönd?

Mindkettő alkalmas arra, hogy bele pakoljuk ruháinkat, de a könnyebb mozgás végett (pl. könnyebb futni egy hátizsákkal az oroszlán elől) jobb, ha hátizsákot viszel magaddal. Másrészt egy kisebb hátizsák mindenképp legyen magaddal, a napi túrákhoz.

 

Mennyi ruhát vigyek magammal?

Csak a legszükségesebbeket, amit a honlapon található kisokos tartalmaz. Nem célszerű túllépni a repülőn szállítható maximum kg-ot, mert sokba kerül.

 

Oltások

Az oltásokat magadnak kell intézni. Az indulás előtt legkésőbb 1 hónappal előbb kell megkezdeni az oltások megszerzését a megfelelő védelem érdekében. Erről bővebben az Országos Oltó Központban érdeklődj vagy az alapítvány munkatársainál.

 

Hova rejtsem el a fontos iratokat az esetleges lopások elkerülése érdekében?

Javasoljuk rejtett övtáska beszerzését, melyet a nadrág alá lehet betenni. Ebbe elfér az útleveled, pénzed és a bankkártyád is. Itt lehet kapni: Mountex, Decathlon, Reálszisztéma Menedzsershop, stb.

Hogyan tudok a legolcsóbban kommunikálni a családommal?

Jó, ha van egy függetlenített telefon nálad, amibe tudsz venni néhány dollárért helyi SIM kártyát. Ha téged hívnak a kinti számon, akkor neked nem kell pluszba fizetni, másrészt SMS-t küldeni is sokkal olcsóbb, mintha roaming tarifával tennéd ugyanezt.

Mennyire lesz feszített a tempó?

Ne lepődj meg, ha nem pontban 9 órakor indul el a csoport az aznapi túrára. Ez Afrika velejárója.


« Vissza az előző oldalra!

Afrikáért Alapítvány Magyarország - Magyar